Elena Marchenko

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Fel antal k-värden i pdf vid export #2997
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Peter och tack för ditt inlägg!

  Vi har även fått bilderna och jag har kollat snabbt på de upptäckta problem.

  Bugg 1: Du har det helt rätt. Det är en bugg som rör bara rapporten och inte påverkar beräkningarna. Verktyget skapar inte en till sida av rapporten om tabellen är lång och bryter bara tabellen. Vi hoppas att åtgärda buggen i den närmaste tiden.

  Bubb 2: Det är en bra observation. Vertyger kör ’intersect’, inte ’completely within’. Men jag tror inte att det påverkar beräkningarna som utgår ifrån intersectionsyta som blir 0 i fall det är bara gränsen som överlappar. Mem det är fel att radet kommer in i rapporten. Den ser ut att vi måste redovisa den här delen av koden som genererar tabellen från alla perspektiv.

  Jag säger till när vi åtgärdar de här grejerna. Vi uppskattar din hjälp att förbättra QGYF:en!

  som svar på: En fråga om anpassning av QGYF #2972
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!

  Förlåt för ett dröjt svar och tack för era kommentarer!

  För att hålla forumen ren och sökbar har jag publicerat två nya frågor baserad på den som ni skrev. Ni kan hitta både frågor och svar här:
  https://www.cocity.se/forums/topic/objektsytor-verkar-inte-stamma/
  https://www.cocity.se/forums/topic/grundytor-som-en-del-av-gyf-qgyf-berakningen

  som svar på: Objektsytor verkar inte stämma #2971
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Stor tack för er uppmärksamhet! 🙂
  Ni har faktiskt uptäckt en bugg som ingen annan hade sett!

  Verktyget brukar sätta en fel yta för polygon objekt – det räknade fram längden av polygonen, inte ytan! Det har dock inte haft påverkan på beräkningsresultat för att beräkningarna i alla fall utgår från intersection mellan objekt och beräkningområde – det betyder att ytan räknas på nytt varje gång för att beräkningsområde kan variera och inte nödvändigtvis täcka hela objektsytan.

  Men det brukar komma ett fel värde i tabellen med kvaliteter och kanske skapa mycket förvirring. Stor tack igen!

  Nu är buggen hittat och åtgärdat och blir inte med i den nästa versionen av QGYF 1.4.2. Jag kommer att lägga upp den i kommande dagarna.

  som svar på: Grundytor som en del av GYF/QGYF beräkningen #2966
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!

  Ert antagande om grundytors rollen i beräkningen stämmer bra. Varje objekt även utan någon kvalitet producerar sin grundyta – för polygonobjekt är det den faktiska yta av polygonen, för punkt- och linjeobjekt är det en bufferpolygon med 1m radius/bred. Alla grundytorna kommer i beräkningen med faktor 1 i GYF för allmän platsmark (en default modell i QGYF). Alla kvaliteter som ni lägger på kommer övanpå den här grunden. Om jag minns rätt, varierar grundytorsfaktor i GYF för kvartersmark beroende på typen av grundyta. Men just nu finns det ingen sätt att tillämpa olika faktorer för grundytor i den nuvarande versionen av QGYF. Alla grundytor anses att vara samma.

  Den grova faktor funkar tekniskt precis på samma sätt som de fina faktorer. Det är bara själva värdet som är grov.

  Hoppas att det hjälper!

  som svar på: Ytor i attributtabell som tas bort behålls ändå i tabellen #2963
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!
  Tack för inlägget! Det låter som en bra förbättringsförslag. Om vi får en möjlighet att vidareutveckla pluginen, ska vi tänka att lägga till den här funktionen.

  Just nu behöver man att ta bort kvaliteter separat från kvalitetstabellen för den borttagna objekten. Det går dock att ta bort flera valda kvaliteter tillsammans. Så en bra omväg skulle vara att selektera objekten och få alla kopplade kvaliteter markerade med blå i tabellen. Om man trycker på ”Ta bort kvalitet”, då ska alla blåa försvinna. Då går det bra att radera själva objektet sen.

  Om man dock glömmer att radera kvaliteter från tabellen, ska det inte påverka beräkningen. QGYF summerar bara kvaliteter av objekt som korsas av beräkningsområde. Om man har raderat ett objekt, då alla kopplade kvaliteter (om de är kvar) ska forsummas i beräkningen för att objektet ska anses att lägga utanför beräkningsytan.

  som svar på: Kan inte återinstallera QGYF-plugin #2960
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Maria!
  Ber om ursäkt för dröjt svar. Om din fråga fortfarande är aktuell, hät kommer våra funderingar.

  Jag är lite förvirrad av den som du skriver. Kan det hända att du har raderat tabellerna från databasen men haft kvar själva databasfil, dvs qgyf.sqlite? För att få verktyget fungera vi behöver ta bort själva filen qgyf.sqlite. I så fall dialogen med inställningar kommer visa ett tomt rad för ”Aktiv databas”, och knappen ”Töm databas” ska vara inaktiv. Det betyder att det inte finns någon kännd databas för verktyget att hantera.

  En ny databas kommer skapas automatiskt när du trycker på knappen ”Ladda databas” (den första i verktygs menun). Den här knappen laddar en kännd databas om det finns definierad i installninar eller skapar och laddar en helt ny databas om ingen ’Aktiv databas’ finns definierad.

  Skriv vänligen om det hjälper att lösa ditt problem eller inte.

  som svar på: Export #2959
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Frida,

  Tack för ditt inlägg.
  Tabellen i rapporten listar bara kvaliteter av objekt som korsas av din beräkningsområde, dvs kvaliteter som ingår i aktuell beräkningen.

  Saknar du någon kvalitet som du känner måste vara med?

  som svar på: Kompabilitet Unix-system #2958
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Vania!

  Tack för tipsen. Vi testar implementera den i kommande versionen av pluginen 1.4.2. Vi skulle uppskatta om du kan testa den i Unix och skriva tillbaka om vi lyckats att lösa detta eller inte. Jag har ingen tillgång till Unix system.

  • Det här svaret redigerades för 3 månader, 1 vecka sedan av Elena Marchenko.
  • Det här svaret redigerades för 3 månader, 1 vecka sedan av Elena Marchenko.
  som svar på: K13 och K43 saknas #2957
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Vania!

  Tack för uppmärksamhet! Bristet är åtgärdat, kvaliteterna kommer att finnas med i den nästa versionen av QGYF 1.4.2.

  Bristet berodde på ett fel i textfilen som beskriver GYF model (..\QGYF\gyf_models\gyf_AP_qualities.txt).

  På grund av GYF modelen läses in av pluginen bara när man startar en ny databas (varje QGYF databas har sin sparad version av GYF modell), betyder det att man måste skapa en ny databas och eventuellt kopiera sin data dit från den gamla databasen för att få de här två tappade kvaliteterna med. Det räcker inte att bara uppdatera pluginen.

  • Det här svaret redigerades för 3 månader, 1 vecka sedan av Elena Marchenko.
  som svar på: Kan inte återinstallera QGYF-plugin #2913
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Maria!

  Tack för ditt inlägg! Kan du vänligen komplettera det med att klistra in hela Python felmeddelandet som du får när du testar att starta pluginen.

  Utifrån den son du har beskrivit, kan man säga att din databas verkar vara trasig. Det finns ett annat inlägg här på forumet som kanske beskriver liknande problem.
  https://www.cocity.se/forums/topic/felmeddelande-om-krav-pa-koordinatsystem-vid-uppstart/
  Om din databas inte innehåller viktig information, kan du testa att ta bort democh låta pluginen skapa en databas på nytt.

  Vi kommer att undersöka problemet djupare så alla detaljer om din databas, Python felet och förhållanden när du började få felet kan vara värdefulla.

  som svar på: En fråga om anpassning av QGYF #2766
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!
  Vad fint att ni har gått framme med anpassning av GYF-modellen!
  Ni har det rätt. I den publicerade versionen av QGYF:en är gruppslistan hårt inlagd i visualiseringsfliken.
  Som tur, har jag en färdig funktion som dynamisk skapar gruppslista. Så jag har publicerat en ny QGYF version i QGIS repository (1.4.1) där funktionen är med. Ni ska kunna ladda ner den när uppdateringen av pluginen blir godkännd. Det borde skapa listan dynamiskt utifrån er GYF-modell.
  När ni kommer att uppdatera pliginen, observera att ni tar en kopia av text-filerna eller databas tabeller som beskriver er GYF-modell (beroende på hur ni valde att sätta er GYF). Uppdateringen kommer att skriva över alla pluginens filer som gör att ni kan tappa de ändringar som ni gjorde för GYF anpassning.
  Lycka till!

  som svar på: En fråga om anpassning av QGYF #2743
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!

  Om ni pratar om mindre justeringar (dvs kvalitet och faktorer) kan det göras utan någon programmeringskunskap. Själva GYF modellen finns sparade i två tabeller som är en del av QGYF arbetsdatabas (qgyf.sqlite om ni använder defaulta inställningar). Tabellerna heter gyf_qgroup och gyf_quality.

  I QQIS kan tabellerna nås via Menu ”Databas > Databashanteraren”, SpatialLite.
  Tabellen gyf_qgroup avser ekosystemtjänster och en generell faktor som sättas på dem.
  Tabellen gyf_quality listar alla kvalitet tillsammans med tillämpade faktorer och beskrivningen.
  När pluginen sätter kvalitet och beräknar GYF plockar den värdena från dessa tabeler, dvs om ni ändrar någon i tabellerna betyder det att ni ändrar GYF modellen. Så obserbera att ni ändrar det rätt! Om ni startar en ny projekt och skapar en ny databas kommer den defaulta GYF modellen hoppa upp igen.

  I fall ni vill göra långsiktiga eller permanenta ändringar, kan ni navigera till pluginens mapp (den defaulta sökvägen är C:\Users\[Ditt användarsnamn]\AppData\Roaming\QGIS\QGIS3\profiles\default\python\plugins\QGYF\gyf_models) och ändra i textfiler som innehåller GYF modellen. Textfilerna används av QGYF när det skapar databas vid projektsstart. OBS! Dessa ändringar ska tillämpas i alla QGYF projekt som ni gör efter ni ändrar något! Säkerställa att ni sätter er GYF rätt!

  som svar på: felmeddelande om krav på koordinatsystem vid uppstart #2714
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Vad bra att du har kommit igång igen! Jag har glömt att skriva att namn på db (=filen som skulle bort) är qgyf.sqlite om du använder de defaulta inställningarna.

  Om felet kommer upp igen, blir jag tacksam om du rapporterar detta och även försöker beskriva vad du har gjort innan det komer upp. Vi kommer att hitta det.

  Lycka till med dina GYF beräkningar!

  som svar på: felmeddelande om krav på koordinatsystem vid uppstart #2711
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej!

  Och tack att du hör av dig med denna bugg!
  Det ser ut att något gick fel med en SQLite databas som används av pluginen. Det saknar en rätt struktur och pluginen klagar på den när det försöker att prata med olika delar av databasen. Det även förklarar varför uppdateringen av pluginen inte löser problemet för att den trasiga databasen finns kvar och pluginen försätter försöka komminucera med den.

  Just nu kan jag inte svara varför något gick fel. Men vi kan påbörja en buggsök med att du tar bort den trasiga db manuellt. Det gör att pluginen kommer tvingas att skapa databasen på nytt när du sätter inställningar och klickar på ”Ladda databas”. Och det förhoppningsvis kmmer inte vara trasig.

  DB som QGYF änvänder brukar ligga under:
  "C:\Users\[Ditt användarnamn]\AppData\Roaming\QGYF"
  om du inte aktivt har valt en annan mapp.

  Hör gärna av dig hur det går! Vi behöver förstå anledningen till att db blev trasig.

  som svar på: Fel vid export av rapport #2654
  Elena Marchenko
  Keymaster

  Hej Emmelie!

  Tack för rapportering!
  Buggen har fixats i den nya versionen av QGYF 1.4. Jag skulle också rekommendera uppdatera QGIS åtminstone till version 3.12. Det har tillkommit ett antal funktioner för snyggare layout som används i QGYF.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)