En fråga om anpassning av QGYF

Home Forum QGYF användarforum Frågor En fråga om anpassning av QGYF

Visar 2 svarstrådar
  • Författare
    Inlägg
    • #2736
      HaningePlan
      Deltagare

      Hej!
      Vi miljöplanerare på Haninge kommun funderar på att börja använda oss av QGYF. Vi har redan en lokalt anpassad GYF-modell, som togs fram för några år sedan, och tittar nu på om det går att anpassa värdena i QGYF utifrån vår egen GYF-modell.
      På sida 17 i rapporten om Erfarenhetsåterföring om QGYF står det att: ”Då QGIS som program och QGYF som plug-in är öppna programvaror kan källkoden kommas åt av alla. Det är därför möjligt, för någon med rätt kompetens i GIS och programmering, att göra sin egen QGYF version utifrån en egen GYF modell.”
      Finns det någon där ute som har testat att lägga in egna värden och kategorier i QGYF? Om det finns någon som har gjort det så skulle vi gärna höra lite kort om hur det gått och om det var svårt.

    • #2743
      Elena Marchenko
      Keymaster

      Hej!

      Om ni pratar om mindre justeringar (dvs kvalitet och faktorer) kan det göras utan någon programmeringskunskap. Själva GYF modellen finns sparade i två tabeller som är en del av QGYF arbetsdatabas (qgyf.sqlite om ni använder defaulta inställningar). Tabellerna heter gyf_qgroup och gyf_quality.

      I QQIS kan tabellerna nås via Menu ”Databas > Databashanteraren”, SpatialLite.
      Tabellen gyf_qgroup avser ekosystemtjänster och en generell faktor som sättas på dem.
      Tabellen gyf_quality listar alla kvalitet tillsammans med tillämpade faktorer och beskrivningen.
      När pluginen sätter kvalitet och beräknar GYF plockar den värdena från dessa tabeler, dvs om ni ändrar någon i tabellerna betyder det att ni ändrar GYF modellen. Så obserbera att ni ändrar det rätt! Om ni startar en ny projekt och skapar en ny databas kommer den defaulta GYF modellen hoppa upp igen.

      I fall ni vill göra långsiktiga eller permanenta ändringar, kan ni navigera till pluginens mapp (den defaulta sökvägen är C:\Users\[Ditt användarsnamn]\AppData\Roaming\QGIS\QGIS3\profiles\default\python\plugins\QGYF\gyf_models) och ändra i textfiler som innehåller GYF modellen. Textfilerna används av QGYF när det skapar databas vid projektsstart. OBS! Dessa ändringar ska tillämpas i alla QGYF projekt som ni gör efter ni ändrar något! Säkerställa att ni sätter er GYF rätt!

    • #2757
      HaningePlan
      Deltagare

      Hej! Okej, tack för svaret. Vi testar!

Visar 2 svarstrådar
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.