En fråga om anpassning av QGYF

Home Forum QGYF användarforum Frågor En fråga om anpassning av QGYF

Visar 6 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #2736
   HaningePlan
   Deltagare

   Hej!
   Vi miljöplanerare på Haninge kommun funderar på att börja använda oss av QGYF. Vi har redan en lokalt anpassad GYF-modell, som togs fram för några år sedan, och tittar nu på om det går att anpassa värdena i QGYF utifrån vår egen GYF-modell.
   På sida 17 i rapporten om Erfarenhetsåterföring om QGYF står det att: ”Då QGIS som program och QGYF som plug-in är öppna programvaror kan källkoden kommas åt av alla. Det är därför möjligt, för någon med rätt kompetens i GIS och programmering, att göra sin egen QGYF version utifrån en egen GYF modell.”
   Finns det någon där ute som har testat att lägga in egna värden och kategorier i QGYF? Om det finns någon som har gjort det så skulle vi gärna höra lite kort om hur det gått och om det var svårt.

  • #2743
   Elena Marchenko
   Keymaster

   Hej!

   Om ni pratar om mindre justeringar (dvs kvalitet och faktorer) kan det göras utan någon programmeringskunskap. Själva GYF modellen finns sparade i två tabeller som är en del av QGYF arbetsdatabas (qgyf.sqlite om ni använder defaulta inställningar). Tabellerna heter gyf_qgroup och gyf_quality.

   I QQIS kan tabellerna nås via Menu ”Databas > Databashanteraren”, SpatialLite.
   Tabellen gyf_qgroup avser ekosystemtjänster och en generell faktor som sättas på dem.
   Tabellen gyf_quality listar alla kvalitet tillsammans med tillämpade faktorer och beskrivningen.
   När pluginen sätter kvalitet och beräknar GYF plockar den värdena från dessa tabeler, dvs om ni ändrar någon i tabellerna betyder det att ni ändrar GYF modellen. Så obserbera att ni ändrar det rätt! Om ni startar en ny projekt och skapar en ny databas kommer den defaulta GYF modellen hoppa upp igen.

   I fall ni vill göra långsiktiga eller permanenta ändringar, kan ni navigera till pluginens mapp (den defaulta sökvägen är C:\Users\[Ditt användarsnamn]\AppData\Roaming\QGIS\QGIS3\profiles\default\python\plugins\QGYF\gyf_models) och ändra i textfiler som innehåller GYF modellen. Textfilerna används av QGYF när det skapar databas vid projektsstart. OBS! Dessa ändringar ska tillämpas i alla QGYF projekt som ni gör efter ni ändrar något! Säkerställa att ni sätter er GYF rätt!

  • #2757
   HaningePlan
   Deltagare

   Hej! Okej, tack för svaret. Vi testar!

  • #2765
   HaningePlan
   Deltagare

   Hej igen! Nu har vi testat och vi tror att vi klarade av att lägga in våra egna grupper och kvaliteter på rätt sätt. Det var inte alls svårt nu när vi kunde följa din beskrivning. Tack än en gång för hjälpen. Men, när vi går vidare till nästa steg, ”Visualisera”, så är de ursprungliga grupperna fortfarande kvar. Dvs. i listan där man kan klicka i en ruta för att ”visa kvaliteter per grupp” kan vi inte visa våra egna grupper (som vi lagt in i gyf_AP_groups och som vi kan välja i rullmenyn i det föregående steget ”Klassificera”). Kanske svårt för er att svara på här, men har vi gjort något fel, eller måste man ändra i själva programmet för att få fram de egna grupperna i visualiseringen?

  • #2766
   Elena Marchenko
   Keymaster

   Hej!
   Vad fint att ni har gått framme med anpassning av GYF-modellen!
   Ni har det rätt. I den publicerade versionen av QGYF:en är gruppslistan hårt inlagd i visualiseringsfliken.
   Som tur, har jag en färdig funktion som dynamisk skapar gruppslista. Så jag har publicerat en ny QGYF version i QGIS repository (1.4.1) där funktionen är med. Ni ska kunna ladda ner den när uppdateringen av pluginen blir godkännd. Det borde skapa listan dynamiskt utifrån er GYF-modell.
   När ni kommer att uppdatera pliginen, observera att ni tar en kopia av text-filerna eller databas tabeller som beskriver er GYF-modell (beroende på hur ni valde att sätta er GYF). Uppdateringen kommer att skriva över alla pluginens filer som gör att ni kan tappa de ändringar som ni gjorde för GYF anpassning.
   Lycka till!

  • #2898
   HaningePlan
   Deltagare

   Hej igen!

   Med uppdateringen fungerar visualiseringen som den ska. Tack!

   Senaste veckorna har vi, när vi haft lite tid över, testat QGYF och vår anpassade modell. Det tycks fungera bra, men den GYF-kvot som genereras av QGYF stämmer inte överens med hur vi tycker att det borde vara. Så, nu har vi några frågor och funderingar om vad vi kan tänkas göra för fel, eller om det här är något som hänger ihop med vår anpassning av verktyget.

   Ett exempel. Om vi bara har en yta som är lika stor som beräkningsområdet och den ytan ges en kvalitet med faktor 1,5 och vi sedan beräknar GYF-kvoten med hjälp av QGYF, så bör rimligtvis GYF-kvoten bli 1,5. Men när vi beräknar i QGYF blir det inte så. Kvoten tycks istället bli 1,0 plus den egentliga GYF-kvoten. Vi vet inte varför. Är det så att det automatiskt tillkommer en grundyta med faktor 1, som de olika kvaliteternas ekoeffektiva yta sedan adderas till? Det skulle kunna förklara varför resultatet blir som det blir. I manualen för Grönytefaktor för allmän platsmark 2.0 står det om grundytor och i kartmenyn i QGIS syns ett objekt som heter ”Grundytor”.

   Eller har det något att göra med den grova faktor som de olika grupperna tilldelas, och som anges i gyf_qgroup? Som vi ser det påverkar inte den faktorn slutresultatet, utan den finns med för att det ska gå att lägga till övergripande kvaliteter och göra förenklade beräkningar/analyser.

   Vi har också uppmärksammat följande. När vi ritar in ett ytobjekt i QGYF och tittar i attributtabellen, så kan vi se objektets yta i kolumnen ”yta” (det är också den yta som används och som multipliceras med kvalitetsfaktorn när kvaliteter adderas till ytan). På samma sätt går det att se ytan för de objekt som läggs in under beräkningsområde. Om vi ritar in ett exakt lika stort område både som ytobjekt och som beräkningsområde, och sedan tittar i respektive attributtabell, så kan vi se att ytorna inte anses vara lika stora. Det borde påverka slutresultatet på något sätt, eftersom den poäng som syns i tabellen där de olika kvaliteterna listas, då blir felaktig. Vi är inga vana användare av QGYF, så vi vet inte om det här är ett fel eller om det ska vara så.

   Många frågor och funderingar. Vi delar med oss av dem här för att se om någon vet vad vi gör för fel, eller om någon haft samma problem och lyckats lösa det.

  • #2972
   Elena Marchenko
   Keymaster

   Hej!

   Förlåt för ett dröjt svar och tack för era kommentarer!

   För att hålla forumen ren och sökbar har jag publicerat två nya frågor baserad på den som ni skrev. Ni kan hitta både frågor och svar här:
   https://www.cocity.se/forums/topic/objektsytor-verkar-inte-stamma/
   https://www.cocity.se/forums/topic/grundytor-som-en-del-av-gyf-qgyf-berakningen

Visar 6 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.