Grundytor som en del av GYF/QGYF beräkningen

Home Forum QGYF användarforum Frågor Grundytor som en del av GYF/QGYF beräkningen

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #2965
   Elena Marchenko
   Keymaster

   Frågan ställdes av HaningePlan:

   Senaste veckorna har vi, när vi haft lite tid över, testat QGYF och vår anpassade modell. Det tycks fungera bra, men den GYF-kvot som genereras av QGYF stämmer inte överens med hur vi tycker att det borde vara. Så, nu har vi några frågor och funderingar om vad vi kan tänkas göra för fel, eller om det här är något som hänger ihop med vår anpassning av verktyget.

   Ett exempel. Om vi bara har en yta som är lika stor som beräkningsområdet och den ytan ges en kvalitet med faktor 1,5 och vi sedan beräknar GYF-kvoten med hjälp av QGYF, så bör rimligtvis GYF-kvoten bli 1,5. Men när vi beräknar i QGYF blir det inte så. Kvoten tycks istället bli 1,0 plus den egentliga GYF-kvoten. Vi vet inte varför. Är det så att det automatiskt tillkommer en grundyta med faktor 1, som de olika kvaliteternas ekoeffektiva yta sedan adderas till? Det skulle kunna förklara varför resultatet blir som det blir. I manualen för Grönytefaktor för allmän platsmark 2.0 står det om grundytor och i kartmenyn i QGIS syns ett objekt som heter ”Grundytor”.

   Eller har det något att göra med den grova faktor som de olika grupperna tilldelas, och som anges i gyf_qgroup? Som vi ser det påverkar inte den faktorn slutresultatet, utan den finns med för att det ska gå att lägga till övergripande kvaliteter och göra förenklade beräkningar/analyser.

  • #2966
   Elena Marchenko
   Keymaster

   Hej!

   Ert antagande om grundytors rollen i beräkningen stämmer bra. Varje objekt även utan någon kvalitet producerar sin grundyta – för polygonobjekt är det den faktiska yta av polygonen, för punkt- och linjeobjekt är det en bufferpolygon med 1m radius/bred. Alla grundytorna kommer i beräkningen med faktor 1 i GYF för allmän platsmark (en default modell i QGYF). Alla kvaliteter som ni lägger på kommer övanpå den här grunden. Om jag minns rätt, varierar grundytorsfaktor i GYF för kvartersmark beroende på typen av grundyta. Men just nu finns det ingen sätt att tillämpa olika faktorer för grundytor i den nuvarande versionen av QGYF. Alla grundytor anses att vara samma.

   Den grova faktor funkar tekniskt precis på samma sätt som de fina faktorer. Det är bara själva värdet som är grov.

   Hoppas att det hjälper!

  • #2973
   Emmelie Nilsson
   Keymaster

   Hej, det stämmer, grundytorna läggs till automatiskt och beräknas alla med en faktor 1 i QGYF. I excel-versionen beräknar man och lägger till dessa ytor själv (också med faktor 1) men i båda versionerna ska de påverka GYF-kvoten på samma sätt. Mvh, Emmelie

Visar 2 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.