Vart anger man Y1-Y4?

Home Forum QGYF användarforum Frågor Vart anger man Y1-Y4?

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #3259
   Peter
   Deltagare

   Hej!

   Vi håller på och testar verktyget i Nyköping och har stött på ett frågetecken. I er manual beskriver ni att man ska ange Grön- och blåytor Y1-Y4, samt lägga på k-värden. I QGIS-pluginet finns dock ingen funktion där man kan ange vilken Y-kategori ett område ska ha utan det går bara att lägga k-värden på ytor, linjer och punkter man skapar. Känns som att det är något vi missförstår här.

   Vi hade t.ex. ett parkeringsområde vi tänkte klassa som Y2-område, ”Grönska i hårdgjorda miljöer: grönska i gaturum, parkeringar, torg och lekplatser”. I det området tänkte vi sedan sätta punkter för värdefulla träd och sedan ge dem k-värden.

   Vore jättesnällt om ni kunde förklara hur det här hänger ihop för oss så att vi kan komma vidare.

   Vänliga hälsningar
   Peter

  • #3261
   Emmelie Nilsson
   Keymaster

   Hej Peter, vad roligt att ni testar verktyget! I QGYF pluginet läggs Y-ytor till automatiskt, men det finns bara en typ eftersom de alla har samma värde i den nuvarande versionen av GYF för stadsdelar. Det går alltså inte själv att lägga till Y-ytorna utan man får istället jobba med kvaliteterna som finns att välja på. Det här är något vi gärna skulle se över om det tas fram en ny version av modellen. Hoppas ni kommer vidare, det är bara att skriva igen annars 🙂

   Mvh, Emmelie

  • #3262
   Peter
   Deltagare

   Hej!

   Tack snälla för snabbt svar!

   Jag har några följdfrågor:

   1. Då ska vi alltså inte lägga en hel generaliserad yta över ett parkeringsområde utan istället peka ut var värdefulla träd/små gräsytor finns på parkeringen och tilldela dessa objekt kvaliteter? För då skapas automatiskt en y-yta på dessa objekt som räknas in i den ekoeffektiva ytan?

   2. I manualen på s 21-51 finns det angivet vilken yttyp (punkt, linje och yta) man ska använda för respektive kvalitet. För linje finns K14, K41 och K42 och K41 är ”Längre sammanhängande gröna promenadstråk”. I användarmanualen står det att rätt höjd måste sättas på ett linjeobjekt men jag förstår inte riktigt hur det hänger ihop. Hur ska man tänka kring höjdsättning av t.ex. K41, ett promenadstråk?

   I pluginet kan man även på en yta tilldela K14, K41 och K42. Om tanken är att den kvaliteten endast är till för linjeobjekt vore det bra om man satte en begränsning så man inte av misstag råkar sätta den på en yta.

   3. Fråga om punktobjekt – för ett par k-värden t.ex. K5 och K10 kan man ange vilken yta ett punktobjekt ska ha (15/25/50 kvm) men för andra t.ex. K28 står det 25 kvm/st. Är det ett standardvärde som man inte ska ändra? För jag ser i verktyget att man kan ändra och sätta valfritt värde. Annars vore det bra om man även där satte en begränsning i verktyget så att man håller sig till rätt värde och inte skriver in något annat.

   Sorry för det långa inlägget men många små funderingar vi fastnar på. 🙂

   Hälsningar
   Peter

Visar 2 svarstrådar
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.