Sergelhuset vinnare av Green Roof Award 2020

Bild: Urbangreen

Scandinavian Green Roof Institute (SGRI) utser årligen ett pris för de bästa gröna tak-projekten i Skandinavien. I år vann gröna tak-installationerna på Sergelhuset i Stockholm city.

Detta projekt är ett renoveringsprojekt där nya gröna system har lagts till där det tidigare var väldigt få. De nya växtlighetssystemen är multifunktionella och har bidragit till ökad biologisk mångfald, dagvattenfunktion och särskilda rekreationsvärden i ett tättbebyggt område. Projektet visar att det är möjligt att inkludera stora ytor av gröna tak med hög kvalitet på befintliga byggnader.

Sergelhuset byggdes ursprungligen på 1960-talet och har genomgått en modernisering med nya golv under det senaste året. Gröna tak är ganska vanligt på nybyggda hus, men det här projektet visar hur urbana gröna utrymmen också kan realiseras på en befintlig byggnad.

Green Roof Award har delats ut årligen till det bästa projektet med gröna tak sedan prisets start 2000, på initiativ av Malmö stad. Priset är avsett att inspirera den skandinaviska marknaden för gröna tak mot spetskompetens och för att öka allmänhetens och yrkesmässig medvetenhet om de många fördelarna med gröna tak.

Läs mer här!